

Digital Black Box: CSO participation in Al-based surveys



Key Objectives:

In our presentations and discussions, the panel will not only tackle the immediate issue of the Black Box but also offer preliminary ideas on enhancing CSO participation in the UN and IOs. Our goal is to pave the way for a more transparent, inclusive, and effective engagement in the digital age.

- 1. Rethinking CSO Participation: Re-evaluating our current concepts of meaningful civil society participation in the digital age and exploring what truly effective civil society engagement looks like today.
- 2. Key elements to enhance the participatory process of the CSOs within the UN and IOs, including:
 - a. New Policy Mandates for Public Disclosure: The UN and IOs must publicly disclose their methods of data gathering and data analysis from e-platforms.
 - b. Feedback Mechanisms: Emphasizing the need for CSOs to be able to track their submissions and receive updates, fostering greater transparency and trust.
 - c. Better digital tools tailored to enhance CSO engagement: Allocating sufficient technical and financial resources to facilitate effective CSO participation.
 - d. Best Practices: Sharing examples from national, regional, and international initiatives where civil society has been effectively integrated into policy-making through e-platforms and other digital tools.

Agenda

| 08h15-08h20 | 5 mins | Overview | Marianne Haslegrave Commonwealth Medical Trust (Commat) |
|-------------|---------|--|---|
| 08h20-08h30 | 10 mins | Introduction | Raymond Saner Centre for Socio-Eco-Nomic Development (CSEND) |
| 08h30-08h45 | 15 mins | Redefining CSOs Engagement with the UN in the Age of AI | Emad Tinawi Coalition for a Common Digital Future (C4-CDF) |
| 08h45-09h00 | 15 mins | Does AI increase or decrease transparency? Tools and our relations with them | Yung-Hsuan Wu Diplo Foundation |
| 09h00-09h15 | 15 mins | AI and trust - the missing link | Bernhard Fuhrer Swiss Network of International Studies (SNIS) |
| 09h15-09h35 | 20 mins | Q & A | Audience |
| 09h35-09h45 | 10 mins | Closure | Marianne Haslegrave |

To Register:



https://forms.gle/zHaVTFgbfN3uh1px5 digitalblackbox@commat.org